Pro poutníky do Santiago de Compostela

Ivan Pírko: "Camino de Compostela" - finále pouti

23. 8. 2008 22:37
Rubrika: Pro všechny | Štítky: Santiago de Compostela

4.část deníku poutníka Ivana Pírko z jara 2008

3.5. so – 16. etapa El Acebo 33 km, celkem 561 km.

Už večer jsem se těšil na etapu do hor a tak jsem odešel ještě před rozedněním s Italy z Vicenzy a vyhnul se přání Kláry. Snídali až v Santa Catilana, já ještě o vesnici dále v El Ganso, kde jsem využil prázdnou kuchyňku ubytovny a posnídal s Angličany. Cesta stále stoupala, byla vysoká oblačnost, ale teplo. Krajina byla čím dál hezčí, členitější. Zprvu dubové háje, poté borovicový les, dále už jen vřes a rozkvetlé keře: květy žluté, modré, fialové a dokonce i bílé. Přitom výhledy na zasněženou horu Teleno. V Rabanalu jsem dokoupil něco na oběd, převlékl se do kraťasů a nádhernou krajinou s  dalekými výhledy stoupal do polorozbořené vsi Forcebadan až do sedla ve výšce 1525 m n.m.. Vystoupal jsem pohodlně o více jak 700 m výše. Zde je kříž Cruz de Ferro, vyhlášený památník a nejvyšší místo na celé pouti. Zde jsem ve společnosti kamarádů z Vicenzy  poobědval. Při odchodu už vysvitlo slunce a ozářilo vrcholy kolem. Další 4 km do téměř rozpadlé vsi Manjarinu byly nejhezčí z celého dne. Jako bych se procházel upravenými skalkami, samé kvetoucí keře, nádhera. S Italy jsme tuto etapu označili za nejhezčí od začátku cesty. Do vsi El Acebo, první v krajině Bierzo, už byl jen sestup, ale pohodlný. Ves je téměř celá kamenná, ale velmi upravená a domy mají dřevěné vysunuté balkony. Bierzo je teplá a úrodná kotlina mezi dvěma horskými pásmy. Ubytoval jsem se opět v hotelu bez kuchyňky, ale pěkném, jen za 5€. Hospoda byla plná turistů, kteří přijeli auty. Malé mikrobusy usnadnily cestu i francouzským poutníkům, pro které dnešní cesta je obtížná. Obsadili však skoro celou restauraci a hodovali. Skuteční poutníci odpočívali na zahradě hotelu a já s nimi. Bylo to překrásných 33 km, ale vonících.

 

4.5. ne – 17. etapa Villafranca del Bierzo 39 km, celkem 600 km.

Brzy ráno jsem s Italy pokračoval sestupem skoro botanickou zahradou včetně bílých růží do Molinaseca, kde jsem teprve posnídal. Potkal jsem se tu s kamarády, mladými Němci z Regensburgu. Všude krásné upravené kamenné domy, hezké malé hotely, ale po ránu zatím žádní lidé. Pohodlnou cestou jsem přišel do města Ponferrada. Kolem samé hory. Vstup do města vede po románském mostě přes řeku Boeza. Hezký je románský hrad, barokní radnice, městská brána a kostel Nuestra Seňora. Kolem cesty do Columbrianosu začínají ovocné sady, hlavně třešně a vinice. Vše je pečlivě upravené, některé domy a zahrady překrásné. U pěkného kostela v Cacabelos jsem v pohodě poobědval. Bylo ideální počasí, jen asi 20 st., slabý vítr, žádný provoz – nedělní idylka. Po obědě opět členitý terén kde převládají vinice, občas ovocné sady. Cestou jsem ve sklípku dokonce i ochutnával víno. Přílohou tu je vždy sušená šunka a olivy, ale vynikající. Ubytoval jsem se ve Villafranca del Bierzo za 6€; poměrně skromně, ale vyhovující ubytování. Prohlédl jsem si románský kostel Sv. Jakuba a další kostely s věžemi. Večer teplota vystoupila až na 24 st., proto jsem vše vypral a sušil. Obchody zavřené a tak jsem nakoupil opět v hospodě, ale mnohem dráže. Víno Tinto např. za 4,5€, v obchodě cca 1€ - i tak mi chutnalo a těšil jsem se na něj. Od oběda zbyla ještě čtvrtka grilovaného kuřete. Dnes to bylo 39 km, celkem 600 km, tzn. 2/3 cesty už jsem měl za sebou. Moc jsem se těšil na závěrečnou třetinu, až na Konec světa nebo Konec země.

 

5.5. po - 18. etapa Fonfria 42 km, celkem 642 km.

Opět brzy společně s Italy jsme se vydali do hor.  Z nadmořské výšky 500 m jsme museli vystoupat do 1350 m n.m., ale byly to příjemné kilometry podél řeky údolím Valcarce. Kolem louky, stromy a keře, opravené kamenné domy. Počasí též příjemné, kolem 18 stupňů. V městě Vega de Valcarce dominuje zřícenina hradu Sarracin chránící poutnickou cestu. V La Faba  jsem na slunci poobědval a pokračoval polní cestou mezi vřesy a jalovci stále nahoru. V Laguně jsem překročil hranice do Galicie a odtud už jsou kilometrovníky odpočítávající cestu do Santiaga. Před sedlem  to byla botanická zahrada jako včera a zvláštní nádhera mě čekala na sedle Cebreiro v památkově chráněné obci Pallozas. Upravené kamenné domy s doškovou střechou. Krásná je vyhlídka na Galicii, ale je trochu zamlženo. V regionu Galicie patří přeháňky s větrem ke zdejšímu koloritu. Proto je Galicie zelená a lesnatá, tzv. „Galicie verde“. Specialitou jsou eukalypty, resp. celé lesy eukalyptů, které voní. Procházka takovým lesem jistě uzdraví. V krásném kostelíku jsem se pokoušel fotit a zapálil svíčku a přál si šťastný návrat. Sestup dolů byl opět pohodový, ale přemýšlel jsem o ubytování, i když se mi ještě nechtělo. Nakonec jsem si vybral hezký hotel za 7€, kde jsem byl max. spokojen. I tak to dalo 42 km, ale v horách mi to moc rychle uběhlo. Při psaní deníku mě oslovili italští manželé z Torina, kteří dnes zahájili pouť do Santiaga, asi 150 km. Oficiálně stačí absolvovat jen posledních 100 km a obdrží certifikát. O 10 let mladší než já je lékař – pediatr se svou ženou Elsou, kteří mě pozvali na večeři, aby nebyli sami. Nemohl jsem odmítnout, když jsme se tak dobře bavili. Večer nás bylo u společného stolu asi 20; Němci, Španělé, Italové a já.. Výborná přátelská nálada, dobré jídlo i pití. Opět hezký den i večer. Bylo to skoro neskutečné, ale občas jsem musel dělat tlumočníka mezi Němci a ostatními.

6.5. út – 19. etapa Barbadelo 35 km, celkem 677 km.

Strmými cestami volnou krajinou jsem sestoupil kamennými vesničkami do městečka Triacastela, skoro o 700 m níže, kde jsem v kuchyňce ubytovny posnídal.  Za městem se cesta dělí na kratší, kam šla většina, a delší vlevo, kam jsem šel já, abych viděl největší klášter na cestě v městečku Samos. Nelitoval jsem, neboť úzká pěšina podél řeky je chráněna vzrostlými stromy a prochází mnoha hodně starými zemědělskými usedlostmi. Zde se zastavil čas. Jen občas traktor to tu narušuje. Ale jinak to byla idylka a šel jsem hodně pomalu, abych si to vychutnal. V Samosu nákup potravin a pití a oběd v zahradní restauraci. V městečku Sarria jsem se zase připojil na nově značenou kratší cestu. Dále vedla cesta opuštěnou krajinou, jen liška mi přeběhla přes cestu a stádo oveček se páslo na mokré louce. Příroda – stromy, vonící keře, nádhera. Jen 2 poutníky jsem potkal za 3 hod.. Etapa byla náročná na převýšení skoro jako včerejší. Ubytoval jsem se v malé vsi Barbadelo v noclehárně za 3€. Bylo už půl desáté večer, když jsem fotil románský kostelík.

 

7.5. st – 20. etapa Palas del Rei 40 km, celkem 717 km.

Stejně jako včera jsem procházel vesničkami, které mají většinou kamenné domy s břidlicovými střechami, kolem samé žulové zídky. Viděl jsem přímo do chlévů, jak kydají hnůj nebo dojí. Tak jsem to poznal v mládí, když jsem pomáhal hospodařit svému dědečkovi ve Vejvanovicích na Chrudimsku. Převažuje tu ruční práce, je to úcta k ní. Nepřekvapí motyka na poli nebo praní prádla u vesnické nádrže – žádná pračka. Dopoledne jsem sestoupil k jezeru městečka Portomarin a kolem byly jen bukové lesy. Zde jsem si pořádně nakoupil a v blízkém parku, kde se koná občas mše mimo kostel, jsem dlouho obědval ve společnosti ostatních poutníků. Před obcí Ligonde jsem fotil prastarý poutnický kříž; z jedné strany ukřižovaný, z druhé matka s dítětem. Pokračoval jsem krásnou krajinou lesů a zelených polí do Eirexu po písčitých cestách, kde to šlo samo. Potkal jsem smutnou Argentinku, která hledala svou partnerku. Zřejmě přehlédla značení na cestě (šipka sestavená z oblázků) a tak jsem ji utěšoval a vypili jsme zbytek mého vína. Mezitím kamarádka přišla s mladými Španěly. Společně jsme šli asi 1 km, kde čekaly 2 mikrobusy právě pro tuto skupinu Jihoameričanů. Měli připraveno občerstvení a víno a tak nás pozvali. Jako záchrance lidské duše jsem se brzy rozloučil. Zatím co oni pokračovali mikrobusy, mě čekalo ještě asi 15 km chůze. Mezitím přišly dvě krátké deštivé přeháňky, které byly osvěžující. 1 km před Palas de Roi jsem se ubytoval v nové ubytovně, sice s kuchyňkou, ale ještě bez nádobí, za pouhá 3€.

 

8.5. čt – 21. etapa (u nás doma svátek) Arca 48 km, celkem 765 km.

Opět jsem si přivstal, neboť jsem chtěl být co nejblíže cíli, tj. Santiagu. Ještě za šera jsem prošel Palas de Rei, kde jsem potkal desítky poutníků jdoucích stejným směrem. Někteří byli skoro závodníci, ale to mě nevzrušovalo. Už je znám; po 2 hodinách jim dojdou síly a v poledne většinou končí. Počasí poprvé smutné, zamračené, ale ani to mi nemohlo pokazit dobrou náladu. Snažím se fotit sušáky na kukuřici, kterých je tu mnoho, vše je z kamene. Dále kamenné „kašny“ na praní prádla. Brzy začal padat drobný, ale teplý déšť. Občas myslím na svého souseda Karla, jak se mu daří v Pamploně, zda ještě odpočívá nebo už pokračuje v cestě do Santiaga. Rád bych mu pomohl, ale zatím nevím jak. Cesta je hlinitopísčitá, velmi pohodlná; čím blíže k cíli, tak se mi zdá snadnější. Obědval jsem v Arzue, když nejvíce pršelo. Po obědě jsem pokračoval vonícími eukalyptovými lesy. Byla to nejzdravější procházka do 48 km vzdáleného cíle v Arce. Krásné upravené domy a zahrady, v nich fuchsie a kamélie a mnoho sestříhaných okrasných keřů. Předcházel jsem  po silnici dvojici poutníků, kteří neměli batohy na zádech, ale přívěsný vozík-dvojkolák a v něm všechny potřebné věci. Ubytoval jsem se s spoustou jiných poutníků v albergu, vlastně ubytovně na okraji města Arca za obvyklá 3€. Hodně jsem nakupoval a dlouho vařil. Ve 22 hod. ještě odmítám večeři se Španěly. Spát jsem šel mimořádně pozdě, až po 23 hodině. Dnešní cestu jsem nazval zdravotní procházkou, i když trochu delší – 48 km.

 

  

9.5. pá – 22. etapa Santiago 20 km, celkem 785 km.

Konečnou půl etapu bych nazval rehabilitační lázeňskou procházkou eukalyptovým lesem po hlinitopísčitém povrchu změkčeným napadaným listím z jejich stromů. První polovinu jsem šel se dvěma španělskými lékaři, kteří na periferii Santiaga zastavili na snídani. Já snídal ráno na ubytovně a tak jsem pokračoval až do cíle ke kostelu Svatého Jakuba. Měl jsem čas na prohlídku jen půl hodiny, neboť ve 12 hod. byla první mše pro poutníky, které jsem se také zúčastnil. Potom jsem si prohlédl město a v poutnické kanceláři Oficina de los Peregrinos jsem předložil poutnický pas a dostal osvědčení, že jsem došel do Santiaga pěšky. Nebýt razítek v mém programu, asi bych osvědčení nedostal, neboť podmínkou jsou 3 razítka o ubytování na posledních 100 km a já měl jen 2 razítka. I já jsem prošel po schůdkách za hlavním oltářem, kde je pozlacená socha svatého Jakuba, ale nelíbal jsem ji jako mnozí poutníci. Na přání své ženy jsem v kostele zapálil svíčku a pomodlil se za celou naši rodinu. Svíčky se tu nezapalují, ale vhodí se určitý obnos do kasičky a určitý počet elektrických svíček se rozsvítí. V turistické informační kanceláři jsem hledal spojení na pondělní ráno z Finisterre do Santiaga a v jiné cestovce vlakové či autobusové spojení ze  Santiaga do španělského  města Braga, kde na mě v úterý má čekat Petr, řidič kamionu Carga Jičín. Ve městě mě požádali o společnou fotku manželé, turisté z Německa a dlouho jsem s nimi hovořil. Už v dešti jsem se vrátil na ubytovnu asi 2 km od centra, kde jsem se ubytoval za 9,5€.

 

 

 

 

 

10.5. so – 23. etapa Vilaserio 40 km, celkem 825 km

Včera jsem zapomněl na pomník papeže, který je na náměstí v obci Monte del Gozo, hned vedle kaple Eremita de san Markos. Na samém vstupu do Santiaga je monument s bustami nejvýznamnějších osobností světa, kteří Santiago navštívili v historii už dříve. K mému velkému překvapení tam je busta Lva z Rožmitálu, kterého v roce 1465 vyslal na cestu po Sv. Kateřině, tj. 26.11. (to má narozeniny má Jita) král Jiří Poděbradský, jak o tom píše Alois Jirásek v knize „Z Čech až na konec světa“. Družina čítající 40 lidí a 60 koní a dva povozy, vybavena zlatými a stříbrnými dukáty a průvodními listinami od krále Jiřího. Jel nejen za dobrodružstvím, ale hlavně, aby u knížat a králů zachoval přízeň králi Jiříkovi. Sám král svého švagra podporoval. Počasí opět nepřálo, zataženo a tak vícekrát oblékám pláštěnku. Cesta je velmi členitá, většinou borovými lesy nebo eukalyptovými háji. Už je méně hospodářských stavení, ale více překrásných domů s pěkně upravenými zahradami. Vegetace je tu opravdu bujná; místy mi to připomínalo lesy v Nepálu. Také tu rostou jedlé kaštany. Nejvíce mě překvapilo nádherné značení cesty, snad ještě lepší než před Santiagem. Tzv. kilometrovníky byly občas až 4 na jeden km!, ale zcela nepravidelně. Posnídal jsem opět až cestou a velký nákup uskutečnil ve městě Negreira, kde jsem si v ubytovně ještě uvařil. Líbil se mi tu románský most ve vsi Ponte Madeira. Ale zbývalo ještě hodně času a tak jsem pokračoval do další ubytovny v obci Vilaserio, což dalo 40 km. Ubytovna obce byla otevřená, ale žádný správce. Já přišel první, druhá Italka Claudia, mladá lékařka ORL z Janova, poté cyklista Antonio ze Španělska a později ještě německý pár. Vše fungovalo, jen kuchyň ostatním chyběla a tak jsem nabídl svůj vařič – byli nadšeni. V přízemí byla jídelna, nahoře 3 pokojíky; chyběly postele, jen pěkné matrace byly postavené u zdí. Já si ustlal v přízemí v jídelně, ostatní šli do patra. Ale Claudia se vrátila, že se sama bojí a svou matraci položila vedle mé. Nemohl jsem nic namítat, jen jsem ji upozornil, že z večera občas chrápu, ať do mě strčí. Nestrkala a já se vyspal dobře.

 

11.5. ne – 24. etapa Cee, 40 km, celkem 865 km.

Již před 7. hod. jsem při svítání pokračoval za vytouženým cílem, což bylo dostat se do blízkosti Finisterry. Opět bylo zataženo, dokonce drobně mrholilo. Ze začátku byly borové lesy, potom drobná políčka a zemědělská stavení. Dostal jsem chuť na mléko a tak při první možnosti jsem oslovil panímámu, že chci koupit litr mléka. Souhlasila a tak jsem podal svůj ešus a plný mi jej vrátila a nabídla místo na lavici na dvoře, kde jsem dobře posnídal a ještě pokecal. Žádné poutníky ani turisty jsem ale nepotkal, jen dva Španělé v protisměru a tak jsme si chvilku povídali; prima chlapíci. Na oběd jsem využil otevřenou kuchyňku poutnické noclehárny v Olveiroe, kde bylo teplo a čisto a nemusel jsem použít svůj vařič ani nádobí. Cesta do Cee, což už je město u moře, byla trochu nudná. Asfaltová silnice bez provozu se střídala s kamenitou nebo písčitou. Kolem jen vonící keře, občas nějaké stromy, hlavně borovice a mnoho jich bylo nově vysázených. Jinak je to zelená pustina bez lidských obydlí, skoro 15 km. Na obloze stále černé mraky, ale jen občas mrholilo. Při sestupu k moři dokonce začala mlha. Poměrně snadno jsem našel provizorní noclehárnu, ne tu pravou, ale byla též pro poutníky ze Santiaga zdarma. Bohužel obchody uzavřené, byla neděle a tak jsem navštívil alespoň cukrárnu, v baru koupil víno a dojedl zbytky. Ráno jsem však musel dlouho spát, neboť vstupní brána se otevírala až od 8 hodin – dříve jsem se  ven nedostal. Dnes to bylo přesně tolik km, co včera, tj. rovných 40 km.

 

12.5. po – 25. půl etapa, Finisterra, Konec země 20 km, celkem 885 km.

Včera jsem byl v noclehárně sám, ale jen do 22. hodiny. Už jsem ležel, když přišli 2 mladí Němci a s nimi 2 Španělky. Byli dost hlasití a tak se nedalo spát. Asi ve 23 hod. za mnou přišla jedna z nich s omluvou za rušení a zároveň pozváním na večeři o patro výše, na chodbu, kde vařili. Dlouho jsem odmítal, až jsem podlehl asi 35tileté tmavovlásce, když mě vytáhla ze spacáku. Mladí Němci, na cestě jako já, ale už 7 týdnů,  vařili a popíjeli, a Španělky se jen bavily a já nakonec s nimi. Pracují na Malorce jako recepční hotelu a vládly němčinou a dokonce znaly i mnoho českých slov, hlavně těch méně slušných. Mě se tak večer protáhl přes půlnoc, jim až do ranních hodin. Nakonec jsem uvítal, že vstávám až po 7. hodině. Posnídal jsem a úderem 8. hod. jsem se vydal na poslední zbytek cesty, asi 20 km, do Finisterry, což je západní cíp Evropy. V červnu 1977 jsem byl na severním cípu, kterým je Nordcap s Jitou, v roce 1996 na jižním cípu Evropy Gibraltaru také s Jitou a nyní je to Cabo Finisterre (španělsky) nebo galicijsky  Fisterra. Dlouhé písečné pláže byly bez lidí, ani slunce nesvítilo, jen 16 st., vysoká oblačnost. Cesta vedla převážně borovým lesem, později kolem pobřeží. Románský kostel  z 12. st., nyní opravovaný, je poslední před „Koncem světa“. Od kostela už jen 3 km po asfaltové silnici se jde ke kamennému kříži a poté skála a maják. Přesně ve 12 hod. zde skončilo mé putování od francouzských hranic. Dále už jen zatažená obloha a moře. Kdosi řekl, že sny umírají, když se uskuteční. Můj sen tedy zemřel. Seděl jsem dlouho na kameni u moře Atlantiku a přemýšlel o tom, že celý život je vlastně cesta či pouť, která jednou skončí. Málo lidí si to připouští nebo na to myslí. Stále jen pracují nebo skoro nic nedělají. Má cesta končí, ale už vymýšlím další. Možná to bude podobně dlouhá cesta do Vatikánu, možná směrem na východ. Tam sice žádný cíp není, ale např. Vladivostok by jím mohl být.

Ubytování pro poutníky ve Finisterra má jen 20 lůžek a tak kdo neměl rezervaci, měl smůlu. Řešil jsem to ubytováním v samostatném pokoji pěkného hotelu Ancora za 18€. Poprvé si dopřávám max. komfort. Ale za cestu dlouhou 885 km si to snad zasloužím. Velký nákup jsem udělal v supermercadu, poobědval, psal maily, procházel se po pobřeží a odpočíval. Slunce ne a ne se prodrat skrz zataženou oblohu. I tak jsem byl moc rád, že se tu mohu kochat hezkým pohledem na moře a okolní kopce. Při návratu od majáku do města Finisterra se po týdnu znovu potkávám s Giorgem a jeho manželkou Elsou z Torina, s kterými jsem prožil nádherný večer právě před týdnem v obci Fonfria. Ze Santiaga sem přijeli autobusem, neboť věděli, že jsem měl v plánu dnes tu být i já. A to se také stalo – neuvěřitelné! Vracejí se večer do Santiaga, ale já jejich opětovné pozvání na večeři tentokráte nepřijal, neboť jsem si chtěl vychutnat tento nádherný den na „Konci světa“. Zajímavá byla informace o jejich letecké dopravě z Itálie do Španělska. Koupili si letenky cca 6 týdnů předem a letěli z Bergama přes Valencii do  Leonu a zpět za pouhých 35€! Zbylou část cesty vlakem. Podobné informace mi poskytli Němci, kteří také platili za zpáteční letenku cca 40€. Vše si zakoupili prostřednictvím internetu, vždy ale 6 – 8 týdnů předem (tzv. nízkonákladové lety). I Jakub z Brna letěl do Francie za 750 Kč.

 

  

13.5. út – už nikam pěšky nejdu.

Nádherně jsem si užil hotelový pokoj; vařil, pral a hlavně odpočíval. Vstával jsem až v 7 hodin rozhodnutý, že se vrátím do Santiaga autobusem v 8, 20 hod..Skoro plně obsazený, klimatizovaný a pohodlný byl přistavený autobus. Loučím se s Claudií, která byla mou partnerkou poslední 3 dny, i když jsme šli každý svým tempem. Říkala mi, jak jsem udělal dobře, že jsem nespal v poutnické ubytovně, kde poprvé netekla teplá voda. Cesta do Santiaga vedla ze 2/3 podél moře, trvala skoro 3 hodiny a stála 12€. Místním autobusem jsem v Santiagu přejel z autobusového nádraží na vlakové do vzdálenosti asi 5 km. Nakoupil jsem si dobroty na oběd, jízdenku do Viga za 8€ a ve 12,30 hod. jsem odjel rychlíkem do Viga. Vlak byl čistý, klimatizovaný a já obsadil čtyřku se stolečkem a skoro celou cestu obědval a popíjel – grilované kuře s bramborem, pivo, víno, sýr, ovoce – nejpohodlnější jídelní vůz jaký znám. Počasí stále nic moc, zataženo, občas mírný déšť. Ve Vigu jsem byl ve 14 hod.. Koupil jsem si jízdenku na autobus do Braga, což je větší město v Portugalsku, blízko kterého jsem se měl setkat s Petrem Dusbabou, řidičem kamionu Carga Jičín. Ten měl zítra dopoledne vykládat zboží asi ve 20 km vzdáleném Caldelas. Jizdné stálo 10€ a odjezd byl až v 18,15 hod. SČ (v Portugalsku bylo o hodinu méně). Volný čas jsem využil k prohlídce moderního města Viga, ale pro mě nic zajímavého. Příjemné bylo ale počasí, neboť už svítilo slunce a teplota byla kolem 20 st..

Před odjezdem z Viga do portugalského města Braga  jsem odeslal poslední maily domů. Asi 1,5 hod. trvala cesta skoro prázdným luxusním klimatizovaným  autobusem.  U nádraží během 5 minut jsem obstaral ubytování v malém soukromém občerstvení, resp. hospůdce, a z požadovaných 20€ slevil majitel na 15€. Řidič kamionu mi napsal adresu, kam mám zítra přijet kde bude vykládat náklad. Bohužel toto místo na mapě není, nezná ho ani majitel kde bydlím a tak jsem šel do blízkého hotelu, kde ochotná recepční, hovořící ovšem jen portugalsky, hledá adresu na internetu. Ale ani ona nebyla schopná mi do mapy označit hledané místo. Na určení přesnějšího místa žádám znovu Petra, ale jeho odpověď zněla: „směrovka souhlasí, je to pod Bragou, kousek od silnice 101 – to je v klidu.“ Kousek má být asi 20 km.

 

14.5. st – až k Lisabonu

Spal jsem až do 7 hod., i když v Portugalsku bylo teprve 6 hodin. Po snídani jsem odešel na blízké autobusové nádraží a koupil si jízdenku. Trochu byl problém kam, neboť uvedenou adresu ve výdejně jízdenek přesně neznali a podobně na tom byl i řidič autobusu, který mě vezl. Znali jen směr a tak asi po 25 minutách řidič se ptá přistupujících cestujících, zda mu pomohou určit místo, kde mám vystoupit. Jeden z cestujících uvedenou firmu znal a tak asi po 40 minutách jsem vystoupil. Zbývají prý asi 4 km, ale začalo pršet. Pěšky se mi nechtělo a tak jsem jel dalším autobusem. Řidič mi ukázal směr, kde firma sídlí, kde mám čekat na Petra. Zbývalo asi 700 m a tak jsem zastavil BMW, jehož řidič mě dovezl na uvedenou adresu. Bylo 9,45 hod., ale ve firmě nebyl nikdo, neboť pracují až od 10 hodin. Počkal jsem v sousední firmě a asi za 30 minut přijel český kamion  Carga s řidičem Petrem. Radostně jsme se přivítali, rychle proběhla skládka zboží (skla ze Světlé n/S.) a teprve poté nám bylo sděleno místo zpětné nakládky. Bohužel nikoliv směrem domů, ale ještě 70 km jižně pod Lisabonem, což bylo celkem 400 km. Zde jsme večer naložili kamion a  zaparkovali, neboť byla bezpečnostní přestávka 11 hodin. A tak jsme večeřeli a popíjeli a hráli hry na počítači.

 

15.5. čt – začíná návrat domů

Po páté hodině jsme odjeli konečně východním směrem, tzn. začali se vracet domů. Snídali jsme cestou, vařil jsem v kabině kávu a čaj, obědvali před kamionem. Ohřál jsem guláš od paní Dusbabové, manželky Petra.  Ale v 17 hod. před Zagarozou jsme museli cestu ukončit a opět bezpečnostní přestávka 9 hodin. A tak znovu fernet, večeře, pivo a opět hry na počítači (Milionář). Už jsme byli 310 km před Barcelonou. Venku bylo příjemných 20 stupňů. Za 10 hod. ujeto 861 km! 
 

 

    
 
 
 
Zobrazeno 2219×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio